Comeback til det veganske køkken

For få måneder siden havde jeg aldrig troet at jeg ville få et comeback til det veganske køkken. Men ved at droppe tanken om at indføre det hele 100 %, men i stedet gradvist skifte produkter ud og finde lette opskrifter, der ikke udfordrer overskuddet og sørge for at have råvarer som er gode at have som erstatninger. Eksempelvis chiafrø, hørfrø, fiber HUSK, loppefrøskaller, bagepulver, natron, bananer, ja så går det ret godt med at erstatte eksempelvis æg i madvarer. Derudover er jeg stoppet med at bruge komælk i kaffen og på morgenmaden og i stedet for være udkig efter havremælk på tilbud. Jeg har en idé om at tage mig sammen til at lave min egen havremælk. Adam er blevet enormt træt af havregrød og elsker nu havegryn med “mælk” på. Derfor kunne det være en noget nær billigere løsning at lave det selv og så slipper vi også for emballagen.
Jeg prøver også at sørge for at have lidt “fløde” på lager, til madretterne. Men når Martin laver mad så er det oftest med animalske produkter.

Vi er dog langt fra veganere herhjemme. Jeg har lært at jeg ikke skal snakke for meget, men mere bare handle på det, i forhold til at få en plantebaseret kost i hverdagen. Hvis jeg bare laver maden vegansk, i stedet for at “spørge om lov”, så bliver den også spist. Og det er jo ikke fordi jeg ikke kan lide smagen af kød. Grunden til at jeg kom væk fra det, hvilket jeg har været så latterligt flov over i en lang periode, var netop fordi jeg under graviditeten cravede kød, blev syg af lugten af køleskab (og kunne derfor ikke lave mad) og konstant var dårlig med kvalme, at jeg måtte spise hvad der var og helst det jeg havde lyst til. Underligt nok var det for det meste kød. Den efterfølgende tid var uden energi og overskud til at tænke over erstatninger eller finde spændende opskrifter og i stedet kørte vi på det vi huskede på rygraden. Men nu er jeg i et andet overblik og overskud, så nu går jeg igen op i madlavningen, størstedelen af tiden og hvordan jeg kan få det hele til at hænge sammen. Hvordan vi bedst muligt undgår madspil – selvom det stadigvæk er lidt et handicap herhjemme – og hvilke spændende alternativer der findes til de forskellige retter. Der er et hav af lækre muligheder og nogle af de nemme er f.eks.:

Labre linse lunser – stort set idiotsikre at lave (jeg har virkelig haft et problem med hjemmelavede grøntsagsbøffer/deller)

Falafler (dem skal vi have til aften i dag, i wraps med grønt til og rodfrugtsfritter + naturli hakket kødfri sovs (lavet i går) som en “undgå madspils” prioritet).

Hvid sovs – rigtig god med cashewnødder i.

Risengrød – det er vel juletid? Og denne her smager faktisk rigtig godt – især med kokoskanelsukker og smørbar fra naturli’.

Pandekager – tips: blend mandler med vand og brug det som hjemmelavet plantemælk i din pandekage dej. Kan også bruges i smoothies.

Nicecream – det er nok blevet ret populært med den hjemmelavede veganske is. Jeg synes den er god, især som morgenmad, fordi den er kølig og lækker. Jeg har primært lavet den med eksempelvis hjemmelavet plantemælk og så peanutbutter og kakaopulver-twirl, eventuelt med kakaonibs ovenpå.
Men forleden var der tilbud på frosne hindbær, så nu har jeg prøvet med hindbæris og smeltet mørk chokolade twirlet i, som gav lækre chokoladestykker. Isen blev ret sorbet-agtig og var god både til morgenmad og aftensnack.

Bønnepostej – kidneybønner blendet med hvidløg, løg, soltørrede tomater og krydderier du kan lide. Eksempelvis salt, peber, chili. Det smager rigtig godt med syltede agurker oven på.

Figenpålæg – Dadler og figener blendet sammen med vand og eventuelt vanillepulver og citronsaft (hvis det haves). Tilføj vand afhængig af hvor smørbar du ønsker den. Rigtig god oven på rugbrød

Linsesovs –  Opskrift:
Skyl røde splitlinser i en si. Hak og steg løg og hvidløg i olie i en gryde. Efter lidt tid tilsættes hakkede tomater eller  passata (se billede + tekst længere nede) og de røde splitlinser. Lad det koge med en teske buillon og eventuelt ekstra vand. Der må godt være lidt bid i linserne, så hold lidt øje undervejs, eventuelt vurdér hvad du selv synes. Brug den oven på pasta, mhmm!

TIP: Passata!
Jeg har netop opdaget denne fætter her. Den er sigtet tomater. Den smager kraftigt af tomat og er uden klumper, kan bruges som hakkede tomater til at lave tomatsovs, som f.eks. til bolognese, lasagne eller ja, linsesovs!

 

46822484_768243440189682_860156819811598336_n.jpg
Købt i Føtex for 14 kr. stk.

Bonussen er, at du kan genbruge glasset til at opbevare iblødsatte og/eller kogte kikærter, bønner, nødder eller hjemmelavet plantemælk og lignende i køleskabet. Det er skisme da smart! Der er godt nok ikke en hel L, men jeg er glad for at have fundet en løsning på både aftensmad og opbevaring. Og så undgår man (i en periode) at lave affald. Det er win-win!

Generelt er det inspirerende at tjekke bloggere ud, som Mia Sommer, Thomas Erex (Kærlighed og Kikærter), Johanne Mosgaard (Englerod), Calina Leonhardt (Neohippie). Der er skøn inspiration at hente alt fra madlavning til en bæredygtig hverdag.

Når det så er sagt, så er der forsat lang vej til en bæredygtig livsstil og vi er langt fra så bæredygtige herhjemme, som vi kunne tænke os. Men jeg har igen fået blod på tanden (er det mon et forkert udtryk at bruge i denne sammenhæng?) til at gå den veganske og bæredygtige vej, igen. Det må der kommer et indlæg om, en anden dag.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s